Contact

Nijmegen: 024 679 37 47
Doetinchem: 0314 781 111

info@raafadvocaten.nl

Adres

Vestiging Nijmegen
St. Annastraat 61
6524 EH Nijmegen
Route

Vestiging Doetinchem
Plantsoenstraat 87 
7001 AB Doetinchem
Route

 

Volg ons

Indexering van de Letselschade Richtlijnen

22 december 2023

Wanneer aansprakelijkheid is erkend in een letselschadezaak, heb je recht op vergoeding van de geleden en nog te lijden schade. Denk bijvoorbeeld aan misgelopen inkomsten, medische kosten, reiskosten en een vergoeding voor huishoudelijke hulp. De Letselschade Raad heeft richtlijnen opgesteld aan de hand waarvan bepaalde schadeposten op abstracte wijze kunnen worden begroot, zoals de Richtlijn Huishoudelijke Hulp, de Richtlijn Zelfwerkzaamheid en de Richtlijn Kilometervergoeding. De richtlijnen dragen bij aan duidelijkheid, voorspelbaarheid en transparantie bij de schaderegeling. Soms doet toepassing van een Richtlijn geen recht aan de individuele situatie van een letselschadeslachtoffer. In dat geval kunnen die schadeposten ook concreet worden berekend. Dit dient dan uiteraard wel onderbouwd te worden met bewijsstukken.

Jaarlijks vindt er een evaluatie plaats van de Letselschade Richtlijnen. Bij deze evaluatie wordt dan beoordeeld of indexering van de normbedragen noodzakelijk is. In december 2023 is er wederom gekeken of en zo ja, welke Richtlijnen geïndexeerd moeten worden.

De Richtlijnen Studievertraging, Huishoudelijke Hulp en Zelfwerkzaamheid worden dit jaar geïndexeerd.

De normbedragen in de Richtlijn Huishoudelijke Hulp voor de eerste drie maanden worden verhoogd. Die normbedragen zijn onder meer afhankelijk van de mate van beperking. Na drie maanden geldt er een mantelzorgtarief. Dat tarief wordt verhoogd van € 11,00 naar € 11,50 per uur.

Wanneer je niet meer in staat bent om bepaalde klussen te verrichten in en rondom jouw woning en tuin, dan wordt er gesproken van verlies van zelfwerkzaamheid. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van onder meer de vraag of je een koop- of huurwoning hebt en de mate van beperking. Er wordt ook rekening gehouden met de mate waarin vóór het ongeval door het letselschadeslachtoffer werd bijgedragen in de onderhoudswerkzaamheden. De normbedragen die zijn opgenomen in de Richtlijn Zelfwerkzaamheid worden verhoogd ten opzichte van 2023.

Ook de Richtlijn Studievertraging is met 6,1% geïndexeerd. Onder schade wegens studievertraging wordt verstaan de schade die optreedt doordat een slachtoffer later op de arbeidsmarkt actief zal zijn, indien de opleiding door het ongeval is onderbroken.

De Richtlijn Kilometervergoeding en de Richtlijn Ziekenhuis- en Revalidatiedaggeldvergoeding worden dit jaar niet geïndexeerd.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of zoekt u een advocaat die gespecialiseerd is in letselschade? Dan kunt u contact met ons opnemen voor een vrijblijvend en kosteloos advies.

Esmee Beeks

Meer vragen? Neem contact met ons op

T: 0314 78 11 11

E: info@raafadvocaten.nl