Contact

Nijmegen: 024 679 37 47
Doetinchem: 0314 781 111

info@raafadvocaten.nl

Adres

Vestiging Nijmegen
St. Annastraat 61
6524 EH Nijmegen
Route

Vestiging Doetinchem
Plantsoenstraat 87 
7001 AB Doetinchem
Route

 

Volg ons

Toestemming van patiënt vereist bij verstrekken medische gegevens aan jurist of aansprakelijkheidsverzekeraar?

20 december 2023

Wanneer een ziekenhuis aansprakelijk wordt gesteld wegens een medische fout dan wel onzorgvuldig handelen, dan schakelt dat ziekenhuis of diens verzekeraar een medisch adviseur in. De medisch adviseur dient op basis van het medische dossier te beoordelen of er (on)zorgvuldig is gehandeld. De bevindingen van een medisch adviseur worden neergelegd in een medisch advies en op basis van dat medisch advies wordt de aansprakelijkheid beoordeeld.

De Hoge Raad heeft op 1 december 2023 uitspraak gedaan over de vraag of toestemming van de patiënt vereist is om medische gegevens te verstrekken aan de behandelend jurist van het ziekenhuis of de aansprakelijkheidsverzekeraar in het kader van de buitengerechtelijke afhandeling van een aansprakelijkstelling. De meeste letselschadezaken worden buitengerechtelijk afgewikkeld, dus zonder dat daarvoor een civiele procedure bij een gerechtelijke instantie noodzakelijk is.

De Hoge Raad oordeelt in dit arrest dat het ziekenhuis in het kader van de buitengerechtelijke afhandeling van de aansprakelijkstelling geen inzage mag geven in het medisch dossier van de patiënt aan de jurist of de aansprakelijkheidsverzekeraar. Dat mag niet in verband met het medisch beroepsgeheim dat op de hulpverlener rust. Het medisch beroepsgeheim kan worden doorbroken met een medische machtiging van de patiënt waarin de patiënt toestemming verleent voor het delen van relevante medische gegevens met de in die machtiging genoemde functionarissen ten behoeve van de buitengerechtelijke afhandeling van de in die machtiging aangeduid voorval en een toelichting waarin wordt uiteengezet waarom een medische machtiging wordt verlangd.

De Hoge Raad oordeelt verder dat wanneer de patiënt geen toestemming geeft voor het delen van de medische gegevens, het niet van de zorgverlener verlangd kan worden dat er een inhoudelijk standpunt wordt ingenomen. Met andere woorden: zonder toestemming kan er dus ook geen oordeel over de aansprakelijkheid worden gegeven. 

De volledige uitspraak van de Hoge Raad van 1 december 2023 kunt u hier lezen (Hoge Raad 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1682).

Als u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen voor een vrijblijvend en kosteloos advies.

Esmee Beeks

Meer vragen? Neem contact met ons op

T: 0314 78 11 11

E: info@raafadvocaten.nl