Contact

Nijmegen: 024 679 37 47
Doetinchem: 0314 781 111

info@raafadvocaten.nl

Adres

Vestiging Nijmegen
St. Annastraat 61
6524 EH Nijmegen
Route

Vestiging Doetinchem
Plantsoenstraat 87 
7001 AB Doetinchem
Route

 

Volg ons

Whiplashklachten na een verkeersongeval?

19 december 2023

Wat is whiplash?

Whiplash is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door een plotselinge en krachtige heen- en weerbeweging van het hoofd en de nek. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een achterop aanrijding in het verkeer. Symptomen van whiplash kunnen direct na het verkeersongeval optreden, maar het kan ook voorkomen dat iemand aanvankelijk weinig klachten heeft en de klachten in de dagen na de aanrijding toenemen. Veel voorkomende symptomen zijn: nekpijn en stijfheid, hoofdpijn, duizeligheid, schouder- en rugpijn, vermoeidheids- en concentratieklachten, geheugenklachten en gevoeligheid voor geluid en licht.

De klachten die voortkomen uit een whiplash zijn vaak niet te zien op een MRI-scan of röntgenfoto en daardoor vaak medisch niet of moeilijk objectiveerbaar. Het is daarom van belang om na het ongeval de klachten goed te laten vastleggen in het medisch circuit. In veel gevallen zullen de klachten in de loop der tijd verminderen en verdwijnen door rust en fysiotherapie, maar er kunnen echter ook langdurige klachten optreden.

Waarom is het verstandig om een advocaat in te schakelen?

Wanneer de whiplashklachten het gevolg zijn van een verkeersongeval, waarvoor de ander aansprakelijk is, is het verstandig om juridische stappen te ondernemen. Je kunt dan mogelijk schadevergoeding claimen voor de medische kosten, misgelopen inkomsten, smartengeld en andere schade. Een advocaat kan helpen bij het verzamelen van het nodige bewijsmateriaal, zoals medische stukken, getuigenverklaringen en andere relevante documenten.

Bij whiplash kan het moeilijk zijn om de volledige omvang van de schade vast te stellen. Een advocaat kan je helpen bij het inschatten van de langetermijneffecten en het bepalen van de juiste schadevergoeding.

Ondanks dat whiplashklachten niet of moeilijk medisch objectiveerbaar zijn, is het vaste rechtspraak dat van bestaan van die klachten kan worden uitgegaan wanneer kan worden vastgesteld dat het klachtenpatroon plausibel is, wat doorgaans het geval zal zijn bij een consistent, consequent en samenhangend patroon van klachten. Informatiebronnen voor de plausibiliteitstoets zijn onder andere het verhaal van het slachtoffer zelf, medische stukken uit het behandelcircuit en verklaringen van onder andere familie, werkgever en vrienden. Wanneer de klachten voor het ongeval niet bestonden, een alternatieve oorzaak ontbreekt en de klachten op zich door het ongeval te verklaren zijn, dan wordt er in de rechtspraak bovendien van uitgegaan dat de klachten door het ongeval zijn veroorzaakt.

Verzekeraars verschuilen zich vaak achter het advies van hun medisch adviseur dat vrijwel altijd luidt dat de klachten maar tijdelijk aan het ongeval kunnen worden gerelateerd. En omdat er niets te zien is, gaat de medisch adviseur van de verzekeraar niet uit van blijvende klachten.  Bovendien wordt vaak gesteld dat die klachten niet tot beperkingen zouden kunnen leiden. Een onafhankelijke medische expertise kan deze discussie vaak beslechten. Om dat in goede banen te leiden, is ook de hulp van een gespecialiseerd letselschadeadvocaat nodig. 

Zoekt u een ervaren letselschadeadvocaat of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? U kunt altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend en kosteloos advies.

Esmee Beeks

 

 

Meer vragen? Neem contact met ons op

T: 0314 78 11 11

E: info@raafadvocaten.nl